Beyond Food and Design

Beyond Food and Design

Expo at C-mine Genk

“Hoe voedsel vorm geeft aan ons landschap” luidt het bijschrift van de expo Beyond food and design. Sterker nog: hoe kijken designers naar de geschiedenis, het heden en de toekomst van onze regio? Voedsel, of de manier waarop we het produceren of distribueren, heeft immers een verregaande invloed op hoe we leven en ons landschap.

Designers uit de voorbije edities van Toegepast dachten samen na over vier thema’s die te maken hebben met voedselproductie en –consumptie in onze regio:  champignons, bijen, viskweek en mijnwater. Zes maanden lang gingen ze met elkaar in dialoog rond één van deze thema’s. Ze werden hierbij gesteund door designers met internationale faam en expertise rond deze thema’s zoals Henriëtte Waal, Eric Klarenbeek, Foodcurators en Tomáš Libertiny.

Wat je mag verwachten? Vooral een visuele tentoonstelling; een intrigerende reeks objecten, tekeningen en installaties. Bijzonder is dat voor deze expo meer dan 25 nieuwe werken werden gemaakt.

Beyond food and design is een expo in het kader van 20 jaar Toegepast, een initiatief van Cultuurplatform Design, C-mine Genk en Z33, en maakt deel uit van het extra-muros programma van RECIPROCITY design liège en het C-mine Food Fest.

Copyright BEELDEN Kristof Vrancken, tenzij anders vermeld.

01.10.2015 — 31.01.2016
Ma-Zo 10u – 17u

C-mine designcentrum, Genk
gratis toegang

MAGIC MUSHROOMS

Paddenstoelen en hun ondergrondse vertakkingen zijn diep geworteld in onze regio. Er is een gelijkenis met het netwerk aan mijngangen, maar paddenstoelen schieten van oudsher graag wortel in de kalksteen- en mergelgroeven.

De grootste champignonkwekerij van West-Europa was zelfs actief in een Limburgse mergelgroeve tot de Roosburgramp in 1958 een einde maakte aan ondergrondse champignonteelt. Bovengronds blijft de productie onverminderd verder gaan met kwekerijen in o.a. Maasmechelen, Riemst en Kanne.

Ook wildpluk floreerde onder impuls van Oost- Europese en Italiaanse gastarbeiders; een traditie die tot op vandaag in ere wordt gehouden.

Paddenstoelen en het ondergrondse netwerk mycelium, bieden veel stof tot nadenken: ze kunnen aangewend worden als een doeltreffend middel bij bodemsanering, bij afvalverwerking of als duurzaam verpakkingsmateriaal.

MAGIC MUSHROOMS = Studio Eric Klarenbeek (mentor), Wim Buts, Maarten De Ceulaer, Rachelle Dufour, An Onghena, Hanne Put, Patrick Reuvis, Charlotte Vandenborre.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!